Που θα μας Βρείτε

maps

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 12
ΒΥΡΩΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 76.57.214
Φάξ: 210 76.51.528
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Το ηχητικό περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνει ένα παίδι,είναι εξίσου σημαντικόγια την ψυχή του, με την καθαριότιτα για το σώμα του.

Η φωνή της  μητέρας, του πατέρα, της πρώτης δασκάλας, χαράζονται βαθιά στο νευρικό του σύστημα. Μετά από πολύχρονες έρευνας απέδειξε ότι το αυτί ρυθμίζεται σύμφωνο με τις φωνές αυτών των ανθρώπων.

Έτσι, το παιδί όταν βάλλεται από μία επίθετική φωνή, δημιουργεί ζώνες "τύφλωσης" και αποκλεισμού στο αυτί του. Το αυτί καταργεί τη λήψη ορισμένων συχνοτήτων. ¨Οπως ακπιβώς αποστρέφει κάποιος το βλέμμα του μπροστά από ένα ανυπόφορο θέαμα.

Αυτή η "ακουστική έρημος", αποτελεί την απαρχή των μελλοντικών μαθησιακών δυσκολιών. Είναι σαν να πέφτει ένα συναισθηματικό πέπλο που περιορίζει το παιδί.

   Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, όταν το ηχητικό περιβάλλον είναι θετικό.Όταν τα πρώτα χρόνια της ζωής του το

παιδί ακούει τραγούδια, γλυκές και τρυφερές φωνές με καθαρή άρθρωση, όταν ενθαρρύνεται να τραγουδά, να μιλά και να επικοινωνεί έστω ακαταλαβίστικα, τότε η χροιά της φωνής του γίνεται πιο αρμονική, η ροή του λόγου πιο ρευστή και ο τόνος της φωνής του πιο ζωντανός. "Το τραγούδι είναι η βασιλική οδός που οδηγεί στην ομιλία και τη μάθηση. Προετοιμάζουν το έδαφος για τον λόγο", υπογραμμίζει ο Τοματίς.

   Ας έχουν το νου τους λοιπόν οι γονείς που αναθρέφουν παιδιά. Με ποιον τόνο απευθύνονται συνήθως. Πως ηχεί η φωνή τους. Ποιες λέξεις χρησιμοποιούν. Πως είναι η άρθρωσή τους. Σε τι ηχητικό περιβάλλον εκθέτουν τα παιδιά. Τι μουσική ακούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλούν; Να τραγουδούν;Τραγουδούν όλοι μαζί; Αφερώνουν χρόνο για να τα ακούν; Ποιες εκπομπές στην τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά τους;

   Μήπως η φωνή των ενηλίκων ηχεί διαρκώς απειλητικά; Ή βραχνή; Ή "καπνισμένη"; Μήπως ηχεί άβουλη η σπάει;

Μήπως ηχεί ένρινα; Και πολλές άλλες περιπτώσεις φωνών που επιδρούν υποσυνείδητα στα μικρά βλαστάρια τους. Με άλλα λόγια η ψυχική διάθεση, στην οποία έχει "κολλήσει" ο γονιός, "περνά" δια μέσω της φωνής και επηρεάζει αρνητικά το παιδί.

   Το καλό είναι ότι οποιοδηποτε ηχητικό περιβάλλον μπορεί να βελτιωθεί αισθητά και μία Ειδικός Φωνής μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, με πολλούς τρόπους. Μερικές φορές χρειάζεται να βελτιωθεί η φωνή των γονιών. Άλλες φορές αρκεί απλά να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην μεταξύ τους σύνδεση, με σωστότερη επιλογή της μουσικής και τραγουδιών για τα παιδιά. Έτσι βελτιώνεται η υγιής επικοινωνία των γονιών με το παιδί και το δεύτερο μεγαλώνει αρθρώνοντας, μιλώντας και τραγουδώντας απρόσκοπτα χωρίς εσωτερικούς κόμπους και αποκλεισμούς, οι οποίο έχουν συχνά ως επακόλουθο - όπως προείπαμε - μαθησιακές δυσκολίες.